English
HOME
GALERIJA
BIOGRAFIJA
KONTAKT

S vetrom u ledja
drvo : Kun
dimenzije : 47" x 35" x 25" H


Ona koja mi je dala život, učila me da ne prilazim grebenu, jer može da naidje talas koji bi me povukao u dubine. Nisam shvatala mnogo toga, pa nisam ni pomišljala da se oglušim o pravila i ono iza grebena je bila za mene velika tajna. A tajna ne bi bila tajna da ne sadrži u sebi ono nešto primamljivo koje nam neda mira i koje se uvek pojavi kada osetimo da nam nešto fail i pomislijo da je baš to u pitanju.

Morala sam da se uverim da li je to ono što mi nedostaje. Tako je počelo. Došla sam jednom i osvojilo me. Obala je bila premala za mene. Posmatrala sam to nepregledno prostranstvo i jedrenjake koji se udaljavaju i nestaju tamo izmedju dva sveta. Taj prizor je bio magnet koji me je privlačio i ujedno stvarao, pa ne mogu reći tugu ali neku prazninu u meni sigurno. Praznina je bivala sve veća kao što su bivala i jedra jedrenjaka. Jedra koja ih vode, ne mogu ni da zamislim, gde.

Nisam puno oklevala. Skupila ono najvažnije u sebi, odbacila ono nebitno od sebe i krenula za jedrenjacima. Taj prvi osećaj slobode neću nikada zaboraviti. To je onaj osećaj, kada nemate ništa na sebi, osetite vrelinu i u tom trenu naidje povetarac i počne da Vas miluje. Ustvari imate osećaj da želi da Vas obidje ali da je kasno krenuo i dodir je bio neizbežan. A za njim još veći užitak. Talas vodene prašine. Došao je sa pučine, doneo svežinu od koje samo želimo da je sveprisutna i da nas uvek prati. Jeza me je obuzela svu. Ona blaga prijatna jeza.

Svežina mi je otvorila sve pore na telu. Grudi se nisu mogle toliko raširiti, koliko sam ja to htela, da u njih stane sva ta lepota. Imala sam osećaj, da ako samo još malo udahnem, telo će mi se raspući u -ilion čestica i one će se vinuti u nebo i svaka za sebe će prigrliti po jedno zrnce od te svežine. Taj osećaj mi je dao jedro sa kojim ću otići mnogo dalje nego što je i jedan jedrenjak do tada.

Sigurna sam da će i mene neko gledati sa grebena i zato želim da moje jedro bude toliko veliko i belo da se vidi još dugo na horizontu. A onda će i oni krenuti za svežinom sa vetrom u ledjima i slobodom u mislima. Jedrićemo prostranstvima i biće nas sve više i svega će biti dovoljno, jedino neće biti granica.