English
HOME
GALERIJA
BIOGRAFIJA
KONTAKT

Plavooka
drvo : Crvena vrba
dimenzije : 78" x 62" x 27"


"Idem obalom, uzvodno. Jutra su sve lepša a vazduh oštar. Reka je ovde mirna. Toliko mirna da izaziva privid beskrajnog spokojstva, ali huk daleko iza mene, najavljuje nemirne vode i vraća u realnost.

Sunce nemilosrdno greje, pokušavam da nadjem hlad u senkama krošanja. Ponekad se nagnem nad vodom da vidim svoj lik, da ga prepoznam, jer mi se svaki put učini da reka nosi jedan deo mene, kao da spira talog i pojavljuje se dotad skriveno. I taman kad se zagledam u sebe, naidju blagi talasi tek da iskrive stvarnost i da najave da nešto rekom nailazi.

Uspravim se i pogledam, a krcati splavovi uz veliku buku spuštaju se nizvodno. Mnogi putnici su već u vodi, samo se pridržavaju. A oni najjači, ogromnim veslima, potiskuju splavove u pravcu u kojem se oni, i bez toga, kreću. Reka je toliko penušava i naborana pa niko ne može ni da nasluti svoj odraz u vodi.

Pokušavam da im skrenem pažnju i upozorim na opasnost. Sve je uzalud od buke me ne čuju a imam utisak da im moj izgled okreće glavu i muti svaku pomisao na poslušnost. Osećam se bespomoćno. Odlazimo, svako svojim putem. Ja ka izvoru a oni ka ušću.

Sunce sve jače prži. Ne skrećem misli sa splavova. Jedino društvo su mi ptice, moji verni pratioci. A onda, jednog dana, ni sama nisam otkrila kako, zamenili smo uloge, one su postale moji vodiči. I da nije njih možda nikad ne bih otkrila da nisam jedina na svom putu. Počela sam da sustižem razne i razni mene da sustižu.

Nije im bio bitan moj izgled, kao da su bezbroj puta videli tu transformaciju. Jedina briga im je bila kako da zaustave zahuktale splavove. Hrabro su ulazili u reku i stajali na put nadolazećim. Nisu ih zaustavljali ali su uvek spasili nekolicinu jadnika, uglavnom onih koji su bili već u vodi.

Sunce preti svojom vrelinom. Postajem opsednuta splavovima rešena da i ja pokušam. Mislim i da znam kako. Samo da ostavim iza sebe deo onoga od čega sam stvorena. I neka svaki spašeni uradi isto. Neka ostavljeno nastavi put kojim sam ja krenula i neka širi priču o mirnim vodama, a ja ću se postarati da nju ima ko i da čuje."